Eenzaamheid verkleinen

ABCDate voorziet in een basisbehoefte

Het gaat goed met ABCDate. De ene na de andere zorgorganisatie meldt zich aan en voor veel mensen met een verstandelijke beperking is de kans enorm vergroot dat ze vriendschap, liefde, geluk of een maatje vinden.

Toch moet er nog een hoop werk verzet worden volgens directeur Jacques de Wit. Een landelijk netwerk opbouwen en onderhouden samen met tientallen zorgorganisaties kost veel tijd. “Zeker als je het combineert met een complete methode van offline en online contactbemiddeling met contactcoaches en intensieve begeleiding. ”ABCDate is volgens Jacques niet zomaar een datingappje. “Het is een manier van leven geworden voor de deelnemers en het hele team. Maar je ziet dat het werkt en snel mensen op een veilige manier minder eenzaam maakt.”

Thomas en Ilse leerden elkaar kennen via ABCDate
Thomas en Ilse leerden elkaar kennen via ABCDate.

ABCDate 2.0

Achter de schermen wordt hard gewerkt aan versie 2.0. “Met de gebruikerspopulatie die we nu hebben, kunnen we mooi onderzoek doen naar hun ervaringen, wensen en eisen”, aldus Jacques. “Zo kunnen we het aanmaken van de profielen nog eenvoudiger maken en kunnen mensen veilig chatten, ook als ze niet kunnen lezen en schrijven.”

Dit jaar wordt een volledig nieuwe versie van de ABCDate-app gelanceerd. Deze app gaat ook gebruikt worden voor ABCMaatje. Deze variant van ABCDate is meer gericht op het vinden van vriendschap en draait nu als een lokale pilot in Den Haag. Den Haag is de meest eenzame stad van Nederland op dit moment.

Een veilige manier van contact maken sinds 2015

Leer Zelf Online (LZO) heeft met ABCDate.nl in 2015 een unieke en innovatieve methode voor contactbemiddeling gelanceerd voor mensen met een verstandelijke beperking. Na de succesvolle proef in 2015 in de gemeentes Amsterdam, Amstelveen, Almere en het Gooi is ABCDate sinds 1 januari 2017 landelijk beschikbaar voor zorgorganisaties. Inmiddels maken tientallen zorgorganisaties gebruik van ABCDate. Het nieuwe ABCMaatje Den Haag moet een innovatieve manier worden waarop gemeentes hun burgers op een veilige manier aan duurzaam contact en of vriendschappen kunnen helpen.

Voor iedereen iets te kiezen

Jacques ziet de toekomst van ABCDate zeer rooskleurig. “Veel organisaties onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om de methode, kennis en ervaring in te zetten voor contactbemiddeling tussen haar bewoners onderling en mogelijk ook met bewoners buiten de eigen organisatie.” De toegevoegde waarde van ABCDate is volgens Jacques evident. “We hebben een veilig netwerk dat in de toekomst bovendien landelijk dekkend is. Zo is er voor iedereen iets te kiezen.”

Professionele eenzaamheidsbestrijding

Het team van ABCDate verheugt zich daarom op de samenwerkingen met de zorgorganisaties, waar immers ook een schat aan kennis en ervaring aanwezig is rond het thema eenzaamheidsbestrijding. Jacques maakt wel direct duidelijk dat er aan ABCDate een prijskaartje hangt. "ABCDate is geen liefdewerk-oud-papier-vrijwilligersorganisatie, maar een professionele club mensen met een goed doel."

Hij maakt ook korte metten met het wijdverbreide misverstand dat ABCDate een soort datingwebsite zou zijn die je alleen maar hoeft aan te zetten. "Als je kwetsbare mensen met elkaar in contact brengt, dan geeft dat een grote verantwoordelijkheid. Je moet zorgen dat het contact veilig en in een gecontroleerde setting gebeurd. Daar heb je niet alleen slimme software, maar ook evenementen, trainingen en begeleiding voor nodig. Dat hele pakket maatwerk kost veel tijd en dus geld."

Leuker werk dan dit bestaat niet

Sofie Goeting bestiert al geruime tijd de backoffice van ABCDate. “Ik merk hoe groot de behoefte is aan het vinden van een maatje, of dit nu voor vriendschap of een relatie is.” Ze kan de hoeveelheid werk soms maar net aan. “Dagelijks krijgen we verzoeken binnen van cliënten - al dan niet via zijn of haar begeleider - om lid te worden van ABCDate. Na elke geslaagde ontmoetingsavond of startfeest, kun je je voorstellen dat die ene cliënt die contact heeft gelegd misschien wel de liefde van zijn of haar leven heeft ontmoet.” Sofie is blij dat ze iets voor deze mensen kan betekenen. “Ik kan me geen mooiere functie wensen en hoop dan ook dat er nog vele geslaagde ontmoetingen zullen volgen.”

Hartverwarmend

Chantal van der Poel verzorgt de communicatie voor ABCDate. “De feedback vanuit cliënten en de begeleiders is supermotiverend. Ze vinden het een gebruiksvriendelijke site met en mooie vormgeving en goed georganiseerde startfeesten en ontmoetingsavonden.” Het gebruikersonderzoek is ronduit hartverwarmend volgens Chantal. “Wat mensen fijn vinden aan de ABCDate? Hulp krijgen met het contact maken. Ze vinden het gezellig ook al zijn de meesten soms wat nerveus.”

Met name de startfeesten vallen erg in de smaak. Chantal laat een zwierig ingevuld evaluatieformulier zien: “Ik vond het startfeest erg gezellig. Leuk feest en leuke mensen ontmoeten! Jullie nemen de tijd voor me. De website is overzichtelijk en duidelijk. Bedankt!” Ook de helpdesk valt goed in de smaak. Deze grijpt in als iemand op de zogenaamde Niet-OK-Knop drukt bij eventueel grensoverschrijdend gedrag. Maar leden kunnen ook gewoon om hulp bij het gebruik of de date zelf vragen. “Makkelijk, en als je er niet uitkomt kun je de helpdesk vragen.”, aldus een lid.

Een eenvoudige website is best moeilijk om te maken

Vincent van Haaren is vanaf dag één als programmeur betrokken bij ABCDate. "ABCDate is een beetje mijn kindje.", glundert Vincent. "Ik heb het van eerste concept tot aan hoe het nu is helemaal mogen opbouwen. Het is fantastisch om te zien dat het nu zo'n vlucht aan het nemen is en om daadwerkelijk af en toe al de succesverhalen van de ontmoetingen te horen." Aan ABCDate werken meerdere programmeuers en webdesigners onder Vincents hoede. "Ik wil absoluut mijn rol in ABCDate voortzetten om de kwaliteit van dit product naar een nog veel hoger plan te trekken.

Door de vlucht die het nu neemt ontstaat er weer budget om al die mooie functies en verbeteringen door te voeren die al lange tijd in m'n hoofd zitten." Aan leuke ervaringen geen gebrek voor Vincent: "Ik was tijdens de allereerste pilotfase van ABCDate bij een focusgroep aanwezig. Toen al bleken een tweetal deelnemers elkaar erg leuk te vinden. Een paar maanden later bij het allereerste ABCDate startfeest - de echte lancering - trof ik hen weer en bleken ze een relatie te hebben!"

Hoop op een relatie

Rachel den Hartog werkt als begeleider bij Ipse de Bruggen. Zij ziet ABCDate als een enorme aanwinst voor haar cliënten. "Door het deelnemen aan ABCDate hebben cliënten weer hoop gekregen dat ook zij een relatie kunnen krijgen. Meewerken aan ABCDate betekent ook dat ik cliënten nog beter leer kennen, wie zijn ze wat willen ze en ook, waar lopen ze tegenaan qua afstemming en communicatie. De lach op het gezicht als mijn cliënten een berichtje krijgen is goud waard."

Door feedback van begeleiders als Rachel, kunnen we ABCDate als maatwerkmethode nog beter maken. "In de toekomst zou ik nog meer met de cliënten het gesprek aan willen gaan over de wensen van relaties en het taboe doorbreken wat betreft seksualiteit. Een van mijn clienten was de 40 gepasseerd en vond dat je na je 40ste niet meer aan een relatie kon beginnen. Totdat ABCDate kwam en hij ondertussen weer, met vallen en opstaan, op zoek is naar de liefde."

De ABCdate-website scoort gemiddeld een 8.7 en de ABCDate ontmoetingsavonden een 8,8. Niet veel ruimte voor verbetering dus zou je zeggen. “Dat is niet helemaal waar, vertelt Jan-Willem.” Veel mensen hebben moeite met lezen en schrijven, ondanks dat webhulp Steffie alles voorleest en klant-en-klare brokken tekst klaarzet.” Jacques probeert daarom voldoende budget vrij te maken voor het volgende technische hoogstandje. Een spraak naar tekst optie in een ABCDate-app moeten dit probleem aan het einde van 2018 oplossen.

Samen bouwen aan een veilig en landelijk netwerk

Corry Baak van zorgorganisatie Ipse de Bruggen wordt regelmatig gebeld door een zorgorganisatie die meer informatie wil over wat ABCDate voor de zorginstelling inhoudt en hoeveel tijd en menskracht het kost. Ipse de Bruggen won de Anne-Marie van der Lindenprijs in 2017 voor de beste zorginnovatie.

Volgens Corry zit het succes in het kleine en het grote geluk voor de mensen zelf. “We hebben een cliënt begeleid die zich had opgegeven voor ABCDate. Hij had aangegeven een meisje te willen om gezellige dingen mee te doen. Dat meisje heeft hij via ABCDate gevonden en nu hebben ze verkering. Dit geluk betekent wel ledenverlies voor ABCDate”, aldus een lachende Corry. “Ze spreken af met elkaar en hebben bel- en andere afspraken. Heel leuk! Omdat ze nu contact hebben, gaan ze van ABCDate af.”

Positieve energie

Nardi Basdew werkt ook bij Ipse de Bruggen als begeleider. Ze volgt de speciale Train-de-trainer-cursus. "Je ziet dat de horizon van de deelnemers aanzienlijk verbreed wordt, het is prachtig om daaraan mee te mogen werken!" Nardi heeft grote plannen: "Ik zou uiteindelijk graag als specialist bij verschillende zorgaanbieders werkzaam zijn. Ook vind ik het een mooi toekomstbeeld om de doelgroep uit te breiden, dus ABCdate bijvoorbeeld ook aanbieden voor mensen met een matige of misschien zelfs ernstige verstandige beperking."

Nardi krijgt veel energie van ABCDate. "Ik was aan het werk op een ontmoetingsavond. Er kwam een deelneemster binnen die ik al op een eerdere feestavond had ontmoet. Ik wist dat ze erg stilletjes is en een weinig expressief gezicht heeft. Dan is het moeilijk in te schatten of ze iets leuk vindt. Toch durfde ze aan te geven dat er een deelnemer aanwezig was met wie ze graag wilde praten. Met behulp van een collega ABCDate-specialist hebben ze de hele avond met elkaar doorgebracht. Dit zijn ervaringen die me zoveel energie geven en die voor mij bevestigen dat we met iets heel moois bezig zijn."

Begeleider Yasmine van Wensveen is ook blij met de nieuwe methode. "Het leukste om mee te werken aan ABCDate vind ik dat je probeert om ook voor mensen met een verstandelijke beperking, het liefdes leven voor hen mogelijk te maken. Maar niet alleen liefde is belangrijk, maar ook het opbouwen van vriendschap. En daaraan mee werken vind ik ontzettend leuk."

Naast de aangepaste software, zijn er uiteraard ook de vele evenementen van ABCdate. "Het leukste vind ik de ontmoetingsavonden. En vooral wanneer ik stelletjes heftig met elkaar in gesprek zie en hier dan ook een vervolgafspraak wordt gemaakt. Ze beleven zo ontzettend veel plezier en komen dan zo vol trots aan je hun verhalen vertellen, dat is voor mij het allerleukste."

 


Mensen helpen om echt contact te maken

Geesje Tomassen heeft als projectleider ABCDate mede helpen opzetten, geeft trainingen en coördineert ook de tienkoppige helpdesk die de chat in de gaten houdt. “Het hele team beschikt inmiddels over een enorme kennis op het gebied van relatievorming voor deze doelgroep. We gaan ervoor! Met ABCDate halen zorgorganisaties een veilige en betrouwbare methode in huis om hun cliënten nieuwe mensen te laten ontmoeten. Nu hebben bewoners vaak losse abonnementen bij kleine, lokale dating- of contactbureaus of bij landelijke datingwebsites voor mensen met een verstandelijke beperking.”

Geesje spreekt ook uit haar privé-ervaringen. "Mijn grote broer heeft een verstandelijke beperking. Al zijn sommige dingen ingewikkeld voor hem, met een beetje hulp gaat het allemaal best. Ik ben super trots op hem. Dat is precies wat ABCDate wil doen: mensen ondersteunen om zelf iets te bereiken dat ze graag willen: vriendschap of een relatie."

ABCDate Community

Geesje is ook verantwoordelijk voor een goed geoliede community. "Ik wil er op alle manieren voor blijven zorgen dat mensen elkaar kunnen vinden via ABCDate. Helpen wanneer het inloggen of chatten niet lukt, de website steeds weer beter laten aansluiten op de wensen, de vrijwilligers van de Helpdesk ondersteunen, vragen van de begeleiders beantwoorden... Als alles soepel loopt kunnen steeds meer deelnemers elkaar ontmoeten."

Gevraagd naar haar leukste ervaring, hoeft ze niet lang na te denken. "Op een ABCDate feest zag ik twee mensen stralend naast elkaar zitten. Ze hadden sinds een paar maanden verkering via ABCDate. De verliefdheid spatte eraf! Op datzelfde feest was ook een groepje twintigers van wie je op het oog geen verstandelijke beperking zou verwachten. Zij vertelden dat ABCDate zo belangrijk voor ze is omdat op andere plekken contacten steeds stuklopen als mensen merken dat ze een beperking hebben. Op ABCDate is iedereen gelijk."

 

Contact is een essentiële levensbehoefte

Sofie ziet ABCDate echt als een missie. “Ik vind dat iedereen recht heeft op vriendschap, relaties, intimiteit en geluk. ABCDate kan mensen met een verstandelijke beperking hierin ondersteunen. Wij hebben in de praktijk gemerkt dat men buiten een goed ontwikkelde, veilige chatomgeving (site) ook gebaat is bij alle praktijkondersteuning die ABCDate biedt, zoals de ontmoetingsavonden, thema-avonden en ondersteuning aan begeleiders.”

Haar collega Chantal vult haar aan. “Doel is om een nog groter landelijk dekkend netwerk te worden, waarin mensen met een verstandelijke beperking een maatje, vriend of relatie kunnen vinden op een bereisbare afstand. Bij ABCDate doen deelnemers in de sociale situaties succeservaringen op! Dit kan onder andere zijn doordat men het geleerde vanuit de thema avonden in de praktijk kan brengen, of omdat men tijdens de ontmoetingsavonden, in chatsituaties of tijdens de zelf geregelde date of ontmoeting positieve ervaringen opdoet.“

Meer weten of meedoen?

Wil je meer weten over wat ABCDate kan doen voor jouw organisatie? Maak dan hier even contact met ons!

ABCDate in de pers