Verantwoord internet in de stad
Om mee te kunnen doen in de samenleving is het cruciaal om toegang te hebben tot een digitaal apparaat en te beschikken over voldoende digitale vaardigheden.
Leer Zelf Online start met een groot aantal van haar partners een project om laptops en vaardigheden dichter bij de mensen te brengen die van eenvoudig houden, maar die niet altijd de middelen hebben om mee te kunnen doen.
Noodgedwongen digitaal
Ervaringsdeskundige Maria: “Dit digitale tijdperk maakt mij vaak verdrietig. Ik voel mij machteloos en afhankelijk van anderen omdat ik het niet begrijp”. Toch zijn veel contactmomenten met de overheid en andere organisaties voor haar vaak noodgedwongen digitaal. Dat loopt soms op tot wel tientallen keren per maand. En paradoxaal is dat hoe lager het inkomen en opleidingsniveau, hoe meer digitaal contact men moet hebben.
Samenwerking
Ons project Verantwoord internet in de stad heeft als doel om te zorgen dat alle mensen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag aan deze voorwaarden kunnen voldoen. Internettoegang en aanleren van digitale en andere basisvaardigheden mag voor niemand een probleem zijn.
Met gratis toegankelijke hard- en software, trainingen en een intensieve samenwerking tussen populaire platforms als Leerzelfonline.nl, Oefenen.nl, Prokkel.nl, Digisurfer.nl, Digisterker.nl en Homecomputermuseum.nl gaan we heel veel mensen in de drie grote steden helpen.
Circulaire laptops
Dit doen we door hen een circulaire laptop aan te bieden met daarop geschikt leer- en oefenmateriaal in verschillende talen om hun digitale vaardigheden te verbeteren. Deze laptops krijgen zij gratis na deelname aan een digitale vaardighedencursus of instapbegeleiding.
Zo beschikken zij over de motivatie en een goede basis om deel te nemen in de digitale samenleving. De kern van dit plan is dat alles al een keer gemaakt is en een slimme bundeling van aanbod van de ervaren praktijkpartners tot een veel grotere en efficiënte impact zal leiden.
Zetje
Juist mensen die een zetje kunnen gebruiken – zoals ouderen, mensen met een lager inkomen en mensen die moeite hebben met de Nederlandse taal - ondervinden in elke fase van internettoegang belemmeringen, waardoor zij op nog meer op een achterstand gezet worden. Dit willen wij tegengaan met dit project. Hierbij richten wij ons op de inwoners van de drie grootste gemeenten, omdat een relatief groot deel van deze doelgroep in de drie grootste gemeenten woont.
Samenwerken
Bij dit project volgen wij de aanbevelingen van het ‘Trendrapport Digitale Inclusie: kerncijfers en beleidsaanbevelingen’ en de Lokale Ketenaanpak Digitale Inclusie. Zo werken we als maatschappelijke organisaties samen met gemeenten en pakken we alle fasen van internettoegang tegelijk aan. En maken we daarbij gebruik van de kwaliteiten en bestaande producten en processen van de verschillende organisaties.
Ervaring
Leer Zelf Online en Oefenen.nl zetten zich al jarenlang in voor de ontwikkeling van voor de eindgebruiker gratis toegankelijke programma’s die volledig geschikt gemaakt zijn voor doelgroepen met beperkte basiskennis en vaardigheden. De materialen worden met hun eigen inbreng aangepast aan de behoeftes. En met succes, want de verschillende platforms en partnerprogramma’s hebben een bewezen effect onder diverse grote doelgroepen. Met enkele grote steden bestaan al intensieve samenwerkingsverbanden en wordt het materiaal van de partners al op grote schaal ingezet door verschillende gemeentelijke loketten.
Laptops
Digi Surfer en Prokkel bieden circulaire laptops aan en geeft daarbij ondersteuning en begeleiding met digitale vaardighedencursussen. Hiermee verlengen zij de levensduur van digitale leermiddelen en brengen ze relevante digitale kennis aan mensen zonder digitale vaardigheden en apparaten.
Deze laptops worden opgeknapt door mensen met een verstandelijke beperking of die anderszins een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Dit gebeurt grotendeels in het HomeComputerMuseum in Helmond.
Steun
Met de steun van het SIDN Fonds en drie grote gemeenten kunnen wij de digitale inclusie verbeteren door de barrières om deel te nemen aan de digitale samenleving weg te nemen. We bieden ze een digitaal apparaat, vergroten hun digitale vaardigheden en bieden laagdrempelig leer- en oefenmateriaal waar ze hun digitale en andere basisvaardigheden later nog meer mee kunnen verbeteren. Zo kunnen ook zij deelnemen aan onze digitale samenleving.
Alles is in de loop der jaren al een keer gemaakt en bedacht. Laten we vooral bestaande kennis, kunde en spullen aan elkaar knopen!
Meedoen
Wil je meer weten of meedoen met dit project? Neem dan contact op met projectleider Maartje Böke via info@leerzelfonline.nl of 0348743272.