Steffie voor en door mensen met een verstandelijke beperking
In de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking is duidelijke en toegankelijke communicatie van essentieel belang. Het kan een uitdaging zijn om complexe onderwerpen op een begrijpelijke manier uit te leggen aan cliënten.
Gelukkig is er Steffie.nl, een platform dat al jarenlang bekend staat als een betrouwbaar en effectief hulpmiddel om ingewikkelde materie te vertalen naar begrijpelijke taal. Met eenvoudige uitleg over meer dan 100 onderwerpen over tal van levensgebieden biedt Steffie een uitgebreide bron die begeleiders helpt om de juiste informatie op een laagdrempelige manier over te brengen.
Eenvoud
Een van de grootste voordelen van Steffie is dat het voor begeleiders niet nodig is om zich diepgaand in elk onderwerp te verdiepen. De content is zo ontworpen dat het direct inzetbaar is in de dagelijkse communicatie met cliënten. De duidelijke uitleg en ondersteunende visuele elementen zorgen ervoor dat abstracte begrippen concreet en tastbaar worden.
Dit maakt het mogelijk om snel en effectief informatie te delen, zonder dat er veel voorbereidingstijd nodig is. Hierdoor ontstaat er meer ruimte voor persoonlijk contact en aandacht voor de individuele behoeften van de cliënt. Bij Steffie zelf werken ook tientallen ervaringsdeskundigen met een verstandelijke beperking. Zij schrijven artikelen, leveren onderwerpen aan en doen onderzoek naar de toegankelijkheid van onder andere digitale systemen, gebouwen, openbaar vervoer, overheidscommunicatie, recreatie, musea, kunst en cultuur en allerhande processen in het sociaal domein.
Breed palet
Steffie is ontwikkeld door Leer Zelf Online, een organisatie die bekend staat om haar inclusieve elearning oplossingen. Naast Steffie is er een breed scala aan aanvullende leermiddelen beschikbaar, zoals de Mini-Tutorials, Snap Je Geld, beweegprogramma Fit met Steffie, het prijswinnende ABCDate en het populaire Goed nieuws in makkelijke taal.
Deze diverse tools maken het mogelijk om een gevarieerd en op maat gemaakt leerprogramma te bieden. Door deze middelen te combineren binnen één geïntegreerd leersysteem, kunnen (zorg)instellingen alle materialen eenvoudig bekijken, klaarzetten en de voortgang van cliënten nauwgezet volgen. Dit overzicht bevordert niet alleen de kwaliteit van de zorg, maar stimuleert ook de zelfstandigheid en ontwikkeling van de cliënt.
Steffie kan heel makkelijk worden ingezet als clientportaal of een andersoortige leer- of hulpomgeving.
Dagbesteding en zelfstandigheid
Het nieuwe leersysteem van Leer Zelf Online maakt het mogelijk om leeractiviteiten eenvoudig te integreren in de dagelijkse dagbesteding. Begeleiders kunnen op basis van de specifieke behoeften en interesses van hun cliënten leertrajecten opzetten die zowel leuk als leerzaam zijn. Door op een interactieve en visuele manier kennis over te dragen, worden cliënten actief betrokken bij hun eigen leerproces.
Dit bevordert niet alleen hun zelfstandigheid, maar draagt ook bij aan een groter gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen. Cliënten ontdekken dat ze in staat zijn om nieuwe kennis op te doen en deze toe te passen in het dagelijks leven, wat een positieve impuls geeft aan hun persoonlijke ontwikkeling. Met de inzet van Steffie’s ABCDate vergroten cliënten bij meer dan 65 zorgorganisaties significant ook hun kans op liefde, geluk, vriendschap en gezondheid.
Met Steffie kan je makkelijk onderwerpen klaarzetten en de vorderingen van een client volgen.
Tijdbesparing
Steffie en de aanvullende elearning materialen van Leer Zelf Online vormen samen een krachtig instrument in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Het platform maakt het mogelijk om complexe onderwerpen op een eenvoudige en toegankelijke manier uit te leggen, wat bijdraagt aan een effectievere communicatie en een verhoogde zelfstandigheid van cliënten.
Met een geïntegreerd leersysteem dat leeractiviteiten overzichtelijk maakt en de voortgang van cliënten inzichtelijk houdt, is het inzetten van Steffie en haar team van ervaringsdeskundige helpers een waardevolle toevoeging aan de dagelijkse zorgpraktijk. In een tijd waarin duidelijke communicatie en betrokkenheid centraal staan, is het integreren van dit innovatieve hulpmiddel in de cliëntcommunicatie een slimme keuze voor elke (zorg) organisatie.