Eenvoudige digitale leeromgeving voor geldzaken
Stichting Leer Zelf Online, Nibud en de academie voor Zelfstandigheid slaan het komende jaar de handen ineen voor een gratis toegankelijke eenvoudige digitale leeromgeving rondom geldzaken voor mensen met een beperking. Met behulp van een subsidie van het ING Nederland-fonds krijgt de doelgroep toegang tot een digitaal kasboek en honderden opdrachten over omgaan met geld.
De meeste mensen ervaren langdurige financiële problemen als bijzonder bedreigend. Een uitzichtloze situatie kan zelfs leiden tot depressieve klachten.
Pascal de pratende bankpas geeft eenvoudige uitleg over geldzaken
Nederland telt volgens het SCP naar schatting 2,3 miljoen mensen met een IQ tussen 50 en 85. Circa 1,4 miljoen hiervan heeft problemen met de sociale redzaamheid. En dat aantal groeit fors. De (online) wereld wordt steeds ingewikkelder. Maatschappelijke ontwikkelingen hebben geleid tot een toename van de hulpvraag bij mensen met een verstandelijke beperking.
Armoede bij mensen met een beperking leidt ertoe dat ze geïsoleerd raken in de samenleving. Dat blijkt uit onderzoek van Martin Schuurman, Hans Kröber en Manon Verdonschot. 'De invloed van armoede gaat veel verder dan mensen denken', zegt Schuurman. 'Mensen gaan de deur niet meer uit, ze kunnen hun familie en vrienden niet meer opzoeken, omdat ze geen geld hebben voor een treinkaartje. Uit de data blijkt dat naar schatting een kwart van de mensen met beperkingen in financiële moeilijkheden verkeert.'
Uit het onderzoek Geldzaken in de praktijk (2015) van het Nibud blijkt dat 37% van de Nederlandse huishoudens het afgelopen jaar met een of meerdere betalingsachterstanden te maken heeft gehad. Oorzaken hiervan zijn:
- Te hoge vaste lasten
- Slecht bijhouden van de administratie
- Het hebben van hoge zorgkosten
- Het te maken krijgen met een hoge belastingaanslag of het moeten terug betalen van toeslagen
Krachten bundelen
Kortom, het is tijd voor hulp op maat! De samenwerkingspartners maken een leeromgeving waarbij zij hun kwaliteiten bundelen. Stichting Leer Zelf Online is de bouwer van Steffie.nl, een eenvoudige website die op makkelijke manier uitlegt geeft over belangrijke onderwerpen en maandelijks duizenden bezoekers ontvangt. Het Nibud is hét instituut voor advies en voorlichting over de financiën van huishoudens. De academie voor Zelfstandigheid is al sinds 2009 specialist op het ontwikkelen van coachend leermateriaal voor mensen met een verstandelijke beperking of psychische problematiek.
Financiële zelfredzaamheid
Nibud- directeur Gerjoke Wilmink: "We vinden dit een prachtig project. Met de juiste partners kunnen we nu iets maken voor deze doelgroep, waar ze echt mee verder kunnen. Met dit programma willen wij laten zien dat zij soms meer kunnen dan ze denken en dat het soms prima is om hulp te vragen en dan wel bij de juiste instanties en personen. Op die manier denkt het Nibud de financiële zelfredzaamheid van mensen met een verstandelijke beperking te kunnen bevorderen. We vinden het daarbij heel belangrijk dat de doelgroep zich bewust wordt van zijn eigen mogelijkheden op financieel gebied. En daarbij nog belangrijker dat de doelgroep zich bewust wordt van het feit dat financieel beheer echt heel moeilijk kan zijn en dat hulp vragen goed is. 'Je bent financieel slim als je je laat adviseren'".
Doelgroep
Het project richt zich op moeilijk lerende jongeren en volwassenen met een Wajonguitkering met een IQ van ongeveer 50-85 en/of een afstand tot de arbeidsmarkt, die de wens hebben om (begeleid) zelfstandig te wonen (of dit al doen) en hun financiën zoveel mogelijk zelf willen of moeten beheren.
Gebruikers kunnen de website op een computer, tablet of smartphone benaderen en in hun eigen leertempo en leerstijl doorwerken en eindeloos herhalen. De digitale leeromgeving doet een beroep op de zelfstandigheid van de cliënt: een begeleider is niet nodig. Er wordt door een variëteit aan werkvormen ingespeeld op diverse leerstijlen en kennisniveaus. Van het herkennen van munten en rekenen, het omgaan met instanties tot het maken van keuzes binnen je eigen budget. Voor iedereen is er iets te leren!
De leeromgeving is naar verwachting na de zomer van 2017 gereed! We houden je op de hoogte.