De Museumonderzoekers gaan musea testen
Vrijdag 13 mei hebben Museumonderzoekers samen met Tooske Ragas de website Naareenmuseum.nl feestelijk in gebruik genomen. Naar een museum is een project voor en door mensen met een verstandelijke beperking. Het is onderdeel van het platform Steffie.nl.
45 Museumonderzoekers van Steffie hebben 25 Nederlandse musea getest op hun toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Ze vinden musea superleuk. Maar er moet nog wel het een en ander veranderen om echt iedereen veilig en eenvoudig een museum te laten bezoeken.
Feest in het Rijksmuseum
Voor de opening waren de Museumonderzoekers naar het Rijksmuseum in Amsterdam gekomen om na het officiële gedeelte dit museum op toegankelijkheid te beoordelen. Zij werden hiervoor tijdens het officiële gedeelte uitgenodigd door de directeur van het museum Hendrikje Crebolder.
Die gaat zelf ook vaak met haar verstandelijke beperkte zus naar het museum. Door deze bezoekjes kijkt zij ook heel anders naar een museum. Want voor mensen met een beperking zijn zaken die voor anderen misschien helder lijken, niet altijd zo vanzelfsprekend. Dus de tips van de onderzoekers waren van harte welkom.
Paneldiscussie
Na het welkomstwoord door Hendrikje was er een paneldiscussie met een aantal van de Museumonderzoekers. Een van de onderwerpen was de toegangsprijs van musea. Die vormen voor deze doelgroep vaak een zeer hoge drempel. Een van de panelleden merkte op dat zij het raar vindt dat de begeleiders vaak gratis naar binnen mogen maar de mensen met een beperking niet. Terwijl deze vaak een laag inkomen hebben.
Prijzen en prikkels omlaag
Omdat een bezoek aan een museum best vermoeiend kan zijn, moet je je goed voorbereiden. Een van de onderzoekers liet weten dat zij de avond voor een museumbezoek op tijd naar bed gaat om goed uitgerust te zijn. Het is best spannend. Kan ik het museum goed bereiken? Word ik goed ontvangen? Wat kan ik allemaal zien? De onderzoekers willen daarom liever stukjes van een museum in alle rust kunnen bekijken.
Dus voor hen zou het mooi zijn als een kaartje meerdere keren te gebruiken is. Want als zij eenmaal fan van een museum zijn, komen zij daar vaker en nemen ze andere mensen mee. De onderzoekers gaven ook nog een gratis tip aan de musea in Nederland. Laat de begeleiders betalen. Dat levert meer bezoek en dus ook meer omzet op.
Leuke dag in Den Haag
Museumonderzoeker Jan was samen met een vriend naar het Haags Historisch Museum gegaan. Hij was niet heel erg enthousiast over dit museum. Hij noemde het "een museum 0.0". Maar hij gaf wel aan dat mensen zich bij een tegenvallend bezoek niet moeten laten ontmoedigen. "Ga dan op zoek naar een museum wat je wel trekt."
Tip van Jan was, "Ga samen met iemand die leuk is dan maakt het ook niet uit of het museum tegenvalt want dan maak je er samen een leuke dag van". Zo was hij samen met zijn collega-onderzoeker na het bezoek aan dit museum Den Haag bezocht omdat daar veel mooie beelden staan die gratis te bezoeken zijn. Zo hebben zij alsnog een zeer leuke dag gehad.
Speciale rondleiding
Nadat het panel samen met Tooske de site had geopend, gingen zij met een aantal rondleiders van het Rijksmuseum naar de eregalerij van het Rijksmuseum. Hier konden zij onder andere ervaren hoe het atelier van Rembrandt van Rijn geroken moet hebben. Maar ook hoe zacht de stoffen van de jurk van Oopjen Coppit moeten hebben gevoeld. Ook gingen zij zelf aan de slag door fruit van een aantal schilderijen na te tekenen. Een van de deelnemers vond het een mooi schilderij met veel fruit en groente maar hij miste wel het receptenlijstje.
Druk maar leuk
Na de uitgebreide tour door het museum was de conclusie van de Museumonderzoekers dat zij het een leuk museum vonden. Het was alleen heel erg druk. Verder was nog niet alles helemaal rolstoelproof. Later dit jaar zullen een aantal van hen terug gaan om op een "rustiger" moment het museum te onderzoeken om uitgebreid verslag te doen aan directeur Hendrikje Crebolder.
Wie is Steffie?
De vriendelijke webhulp Steffie van Steffie.nl wordt gemaakt voor en door mensen met een verstandelijke beperking. Steffie legt moeilijke dingen op een makkelijke manier uit. Bijvoorbeeld daten, DigiD, de OV-chipkaart en een bezoek aan de huisarts. En nu dus ook een museumbezoek.
Zo wordt de wereld weer iets eenvoudiger! In Nederland wonen ongeveer 1.3 miljoen mensen met een verstandelijke beperking. Ook helpt Steffie inmiddels 2 miljoen andere gebruikers, zoals laaggeletterden, anderstaligen, nieuwkomers en andere mensen die een zetje kunnen gebruiken. Zo hoopt Steffie de maatschappij begrijpelijker te maken voor iedereen.
Mocht je iemand kennen die de uitleg van Steffie voor een museumbezoek erg handig zou vinden, verwijs hen dan door naar de website www.naareenmuseum.nl. Je kan hier meer achtergrondinformatie over dit project vinden.
Partners
Dit project mogelijk gemaakt met ondersteuning van het Mondriaan Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en het Fonds voor Cultuurparticipatie. Het openingsfeest is mogelijk gemaakt met steun van het Rijksmuseum Amsterdam, Oefenen.nl en het KPN Mooiste Contact fonds.
Stichting Prokkel heeft de Museumonderzoekers geworven, geselecteerd en voorbereid.
Bekijk hier het videoverslag van de Museumonderzoekers.